Anne babalar çocuklarının ne zaman kendileri yemek yiyeceğini ve bunu çocuklarına nasıl öğretebileceklerin çok merak ederler.
Çocukların Kendi Kendine Yemek Yemesi
Çünkü çocukların kendi kendine yemek yemeği öğrenmesi çocukların gelişimi açısında önemlidir. Ayrıca anne babaların rahat etmesini sağlayan bir durumdur. Ama pek çok aile bebeklerine yemek yemeği nasıl öğreteceğini, nasıl hazır olduğunu anlayabileceklerini, neler yedirmesi ve ne zaman başlaması gerektiği konusunda bilgi sahibi değildir.
Tabi çok kolay olmasa da aslında ek gıda başlandıktan hemen sonra bebeklerin kendi kendine yemek yemesinin teşvik edilmesi oldukça önemlidir.
Ama mutlaka sabırlı olmak ve bebeğinizden gelen tepkilere dikkat ederek devam etmek gerekir.
Bebeklerin Kendi Kendine Yemesi Neden Önemlidir?
Bebeklerin kendi kendini besleyebilmesi aslında onların gelişim süreçlerinin önemli bir aşamasıdır. Çünkü yemek yemeği öğrenmek pek çok beceriyi birlikte kullanmayı gerektiren bir durumdur. Kendi kendine yemeyi öğrenme sürecinde bebeklerin öncelikle el göz koordinasyonu gelişir.
Daha sonra ince motor becerileri artar. Yiyecekleri ilk aylarda avuç içi ile tutar bir süre sonra parmaklarını kullanmaya başlar. Yiyeceklerin tadını kokusunu dokusunu öğrenir. Yiyeceklerin sıcak soğuk ve ılık olduğunu anlar. Duyusal becerileri gelişir. Yiyecekleri tanımayı öğrenir.
Tabi en önemlisi açlık ve tokluk hissini öğrenir. Böylece ileride daha iyi bir yeme alışkanlığı geliştirir. Açlık ve tokluk hissini öğrenmesi obeziteden korur. Ayrıca bebeklerin kendini beslemesi özgüvenlerini artırır. Bebeklerin bağımsızlık kazanmasını sağlar. İleride yemek seçme davranışını engelleyebilir.
Kendi Kendine Beslenme Sırasında Kaçınılması Gereken Gıdalar Nelerdir?
Boğulma riski taşıyan gıdalar kendi kendine beslenmesi sırasında çocuklara verilmemelidir.
Sert olan çiğ sebzeler,
Fındık fıstık kuru üzüm vb kuruyemişler,
Sosis vb gıdalar,
Üzüm gibi yuvarlak olan gıdalar,
Patlamış mısır, draje, şeker, sakız, marshmellow.
Bebeğinize Kendi Kendine Yemek Yemeği Nasıl Öğretebilirsiniz?
En önemlisi bebeğinize pratik yapması için fırsat verin. Kendini beslemesi için ne kadar çok fırsat verirseniz o kadar çok teşvik etmiş olursunuz. Çünkü pek çok aile bebeğinin kendisini ve çevresini kirletmesi ve beceremediğini düşünerek fırsat vermek istemez. Ama ne kadar çok fırsat verirseniz bebeğiniz o kadar pratik yapar.
Gneisto, kendi kendine beslenmeye teşvik eden, alıştırma kaşık seti sayesinde, etraf daha az pislenecek. Kolay, kavrama, manevra ve tutuş kolaylığı sayesinde, miniklerimiz kendi kendine beslenmeyi kolayca öğrenecekler.
Comments